Településünkön megszaporodtak az utcán kóborló, gazdátlan kutyák.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (továbbiakban: törvény) 2.§ (2) bekezdése alapján az állattartó, a jó gazda gondosságával köteles az állatokat tartani.

A törvény 4. § (1) bekezdése alapján az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

(3) Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.

5. § (1) Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.

Amennyiben a későbbiekben az ebek kiszökését nem akadályozza meg, abban az esetben állatvédelmi bírság kiszabásának van helye az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Kormányrendelet 17/B. § kimondja, hogy a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) megjelölve tartható.

Arra kérjük az eb tulajdonosokat, hogy ne engedjék az ebek utcára való szökését és kóborlását. Gondoskodjanak évenkénti oltásukról és mikrochippel való jelölésükről. Az ebeket közterületen pórázzal sétáltassák.

Török Csilla címzetes főjegyző