KÖSZÖNTŐ

„…Rétek, legelők, berkek, szigetek embernyi zsombékjai közt
meg-megvillanó Zala, a hegyről a Balaton-vég, e Helikon,
ahol újra látom, amint Festetics gróf a költő Berzsenyi előtt meghajol.
Ennél tündéribb tájat még nem látott szemem, ez az én tengerem.
Benne tükröződik arcom, s arcomon őseim reményei…„

(részlet az „Erdők erdeje” című versből)

Ezen csodálatos sorokkal vall Simon Ottó, a 2007-ben elhunyt költő-tanár szülőfalujáról, szeretett lakóhelyünkről, Balatonszentgyörgyről.

Számunkra nem térkép e balatoni táj, hanem otthonunk, hazánk, lelkünk legbelső, legféltettebb szeglete. Községünk régmúltba vesző történetét római és népvándorlás-kori leletek bizonyítják. Mai nevével 1722-ben alakult községgé.

Műemlék múzeumunk a romantikus Csillagvár, az egykori földbirtokos Festetics család vadászlakja, tarka néprajzi gyűjteményével és történelmi hangulatú környezetével tartalmas szabadidő eltöltésre hívogat. Elnevezését külső csillag alakjáról kapta, ami építészeti ritkaság, egyedülálló Magyarországon. A várban számos filmet is forgattak. Ha a vadászlak kifejezés megragadta „Diána Istennőnek” hódolók fantáziáját, nem kell továbbmenniük. A közeli környék kiváló vadászterületekkel és trófeák százaival büszkélkedhet, felejthetetlen élményeket tartogatva HUNOR kései ivadékai számára.

Bár nem tartozunk a „strandos” balatoni települések közé, a 800 méteres partszakaszunk, amely a Zala torkolatától keletre húzódik, igazi vadregényes horgászparadicsom és a balatoni halak leggazdagabb, legsokszínűbb bölcsője.

Az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult községünk, amelynek eredményei a már megújult, illetve a közeljövőben megújuló intézményekben, korszerűsített, vagy újonnan épülő infrastruktúrában öltenek testet.

Nyilvánvaló, hogy falunk kedvező fekvése az enyhe dél-nyugati lejtéssel, továbbá az előnyös közlekedési kapcsolatrendszer vonzóvá teszi az új lakóhelyre vágyók és különböző profilú vállalkozások számára egyaránt.

Balatonszentgyörgy napjainkban 1708 lakost számlál, a hozzá tartozó Battyánpusztával együtt.

A községi egyesületek sokszínű, minden korosztály számára érdemes és izgalmas lehetőségeket biztosítanak az egyéni érdeklődési körök kielégítésére, a személyes képességek fejlesztésére, megmutatására.

Balatonszentgyörgy lakói tisztelettel és befogadó szeretettel fordulnak minden jószándékkal érkező vendég felé. A Balaton-parti nyüzsgésből elvágyódókat falunk minden kényelme és csendes nyugalma várja. Az elmúlt évtizedek a tanúi, hogy akár magyarként, akár bármely idegen nemzet fiaként sok letelepedő család talált itt magának nemcsak házat, hanem hazát is.

Legyen ránk kíváncsi! Balatonszentgyörgy várja Önt!

Farkas László Nándor polgármester

Polgármester elérhetősége

Küldjön nekem üzenetet!