A Balatonszentgyörgyi Művelődési Ház felújítása
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00006

Kedvezményezett neve: Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata

Fejlesztés tárgya, célja: A Balatonszentgyörgyi Művelődési Ház felújítása

Szerződött támogatás összege: bruttó 157 904 180.-

 

Projekt tartalmának részletes bemutatása:

Tervezett átalakítás

A felújítás az épület külső megjelenését nem érinti, bővítés nem történik, így nem építési engedély köteles tevékenység. Az átfogó belső felújítás célja egy kulturált megjelenésű, jól használható, korszerű művelődési ház létrehozása, ami illeszkedik a település léptékéhez, igényeihez.

Funkcionális átalakítások

A főbejárat melletti kis stúdió nagyon szűkös és zsúfolt, az eszközök jó részét másik helyiségben tárolják, így meggondolandó a mellette lévő nagyobb és csendesebb helyiségbe áthelyezni. Az ajtó hangszigetelt kialakításúra cserélendő.

A színpadhoz is csatlakozó vegyes funkciójú helyiség nagyon zsúfolt, eseti jelleggel öltözőként is funkcionál. Javasolt véglegesen öltözőként kialakítani.

Az épületben kevés a tároló helyiség, ezért a lehetőségeket kihasználva minél több esztétikailag összehangolt tároló kialakítása szükséges.

A két fő épületrész közötti lapostető újra szigetelése, a csapadékvíz megfelelő elvezetése szükséges a belső felújítás megkezdése előtt.

Belsőépítészeti átalakítások

  • Padlóburkolatok:

A könyvtár kivételével vegyes megjelenésű burkolatok helyett egységes kerámia burkolat készül a kiszolgáló helyiségekben. A nagyterem burkolata magas kopás állóságú laminált parketta, esetleg önterülő műgyanta vagy vinyl burkolat. A burkolatok alatti rétegekhez feltárást kell végezni és szükség szerint új aljzatbetont is kell készíteni. A színpad padlómagassága alacsony a nézőtérhez képest, ezért megemelése szükséges a jobb rálátás biztosítására.

  • Falburkolatok:

Az előterekben, nagyteremben, klub teremben egyedi falburkolat készül.

  • Álmennyezetek:

Az egyenetlen vakolt mennyezetre általánosan szerelt gipszkarton álmennyezet kerül süllyesztett LED világítással. A nagyterem alacsony belmagassága miatt csak minimális vastagságú álmennyezet készül, kiegészítve egyedi megjelenésű felületekkel. Az álmennyezetek takarják a meglévő fűtési csöveket is.

  • Belső ajtók

Az ajtók egy része cserélendők, igazodva a régi ajtók megjelenéséhez. A terek jobb hasznosítása rendezvények alkalmával, a helyiségek összenyitása érdekében, nagyobb méretű, összecsukható mobil válaszfalak kialakítása szükséges, bennük kisebb nyílászárók alakítandók ki a hétköznapi közlekedés biztosítására.

  • Beépített bútorok

A klub helyiségbe egyedi bárpult készül jó minőségű bútorlapból, beépített gépekkel. A teakonyha szintén egyedi bútort kap. A tárolás biztosítása érdekében több helyiségben beépített szekrények helyezendők el.

  • Mobíliák

Az előterekbe és a büfé helyiségbe egységes megjelenésű ülőfelületek, fogasok kerülnek. Az irodákba, öltözőbe új berendezés készül. A nagyterembe jó minőségű, rakásolható székek kerülnek. Az ablakokra egységes rolók, függönyök készülnek.

  • Világítás

Az épület elektromos hálózata részben felújításra kerül. A korszerű LED lámpatestek jellemzően álmennyezetbe süllyesztve készülnek. A nagyterem oldalfalain elhelyezett alkalmi képkiállítások megvilágításához sínes lámparendszer készül. A mellékhelyiségekben mozgásérzékelős lámpatestek készülnek.

  • Színház technika

A színpadhoz új, motoros mozgatású előfüggöny és fix háttérfüggönyök készülnek. A színpad mennyezetét, oldalfalait javasolt feketére festeni. A színpad elé a mennyezetre rögzített acél rácsostartóra kerülnek a lámpatestek, kétoldalt a hangfalak. A vezérlés a terem hátsó sarkában és a színpad oldalán is megoldható.

Külső terek

Az épület mögötti területen meglévő szabadtéri színpad fölé új, kb. 100 m2-es tetőszerkezet készül, melynek megépítése építési engedélyhez kötött tevékenység. A meglévő tégla pillérekre fa v acélszerkezetű oszlopok kerülnek, melyre egy alacsony hajlású nyeregtető készül fa szerkezettel, kiegészítő acél elemekkel. A tető korcolt fémlemez fedést kap. A színpad hátsó felére hanggátló paravánfal készül a közeli közút zajhatásainak csökkentésére. A színpad környezetében 1100 m2-en tereprendezés és zöldfelület kialakítás készül.

 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.03.31.